Geen geschikte plek om te spelen
Door zijn hersenbeschadiging kan Ira niet lopen en is zijn linkerhand verlamd. Omdat hij maar één hand kan gebruiken, kan hij niet in een gewone rolstoel rijden. Hij zit in een zware elektrische rolstoel. Moeder Marlinde: “Een kind moet vrij kunnen zijn. Daarom is spelen en contact met andere kinderen zo ontzettend belangrijk voor hem.
Er is een speeltuin bij ons om de hoek. Ik wandelde daar wel eens langs en dan zei Ira ‘mama, ik wil ook spelen’. Ik probeerde hem dan ergens op te zetten, maar vervolgens kon hij niets. Nu hij zwaarder wordt, lukte het mij ook niet meer. En hij zat daar letterlijk aan de zijlijn te kijken hoe andere kinderen speelden en samen plezier maakten. Dan breekt je moederhart. Hij huilde van frustratie, en ik ook. Ik ben deze speeltuin voor altijd gaan vermijden, het was te pijnlijk.”
Een toegankelijke speeltuin in de buurt
Marlinde komt in contact met een wethouder van de gemeente Almelo, waar zij wonen. Er was een activiteit georganiseerd voor kinderen, waarbij ook rekening was gehouden met kinderen met een handicap. Marlinde besluit erheen te gaan met Ira. “De wethouder wilde heel graag weten waar wij als gezin tegenaan lopen. Nou, dat werd een lang gesprek. Hij nodigde mij uit om met de gemeente mee te denken wat er nodig is voor een toegankelijke speeltuin. En we zijn aan de slag gegaan.”
“En zo is het gekomen. Na maanden van plannen, ontwerpen en fondsenwerven is de speeltuin bij ons om de hoek aangepast. Er is nu een rolstoelschommel, een draaimolen voor een rolstoel en een tafeltennistafel. Zand is vervangen door verharde paden en drempels zijn weggehaald. Die waren ze eerst nog vergeten. Mensen staan er vaak niet bij stil wat er allemaal nodig is. Ikzelf eerst ook niet.
En Ira... die is zo blij! Hij kan voor het eerst in zijn leven zelf in de schommel, zonder ons. Dat doet zoveel voor zijn zelfbeeld en zelfvertrouwen. Hij kan nog steeds niet overal in en op, maar hij kan wel meedoen! Belangrijk voor hem, maar ook voor de andere kinderen. En zijn zussen zijn ook heel blij met de speeltuin én trots op mij. Dat we dit voor elkaar hebben gekregen.”
Kinderen aan elkaar verbinden
Marlinde werkt samen met de gemeente om nog drie toegankelijke speeltuinen te realiseren. De gemeente zet er nu zelfs geld voor opzij. Het hoort er gewoon bij. “Almelo wil zich profileren als toegankelijke stad. Dan begin je bij de kleintjes. Zo wonderlijk hoe dit gelopen is.
Daarnaast wil Marlinde kinderen aan elkaar verbinden. En daar doet ze alles voor. “De gemeente Borne heeft mij gevraagd een presentatie te geven om te pleiten voor aangepaste speeltuinen. Dat ga ik binnenkort doen. En wij zijn lid geworden van de Speeltuinbende van Stichting het Gehandicapte Kind. Zij helpen mij ook om samenspeeldagen te organiseren in ‘onze’ speeltuin. En straks ook bij de andere speeltuinen. Ik word er heel blij van!”