11x toegankelijke kindermusea in Nederland
Rijksmuseum
In het Rijksmuseum hangt zoveel mooie kunst! Dat is ook op verschillende, toegankelijke manieren te bewonderen. Zo biedt het familierondleidingen in gebarentaal, een rondleiding speciaal voor blinden en slechtzienden waarbij objecten worden gevoeld en prikkelarme avondopenstellingen. Daarnaast is het Rijksmuseum in Amsterdam toegankelijk voor rolstoelen, zijn er mindervalidetoiletten te vinden en kunnen kinderen zich voorbereiden op het bezoek met een speciaal voorbereidingsdocument!
Op naar het Rijksmuseum.
Verzetsmuseum
Is jouw kind geïnteresseerd in geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog? Breng dan een bezoekje aan het Verzetsmuseum Junior (9+) in Amsterdam. Kinderen en volwassenen met een zintuigelijke beperking kunnen zelfstandig met de toegankelijke audio- en videotours het museum ontdekken!
Bekijk de tours in het Verzetsmuseum hier.
Nijntje museum
Bij het Nijntje museum in Utrecht stappen kinderen met en zonder beperking in de wereld van Nijntje en haar vriendjes. In tien themaruimten ontdekken peuters en kleuters stap voor stap de wereld om hen heen. Het museum is rolstoeltoegankelijk en er is een invalidetoilet aanwezig. Het museum is erg kleurrijk, hierdoor is een bezoek ook voor kinderen met een visuele beperking de moeite waard! Daarnaast worden er iedere maand gratis rondleidingen in de Nederlandse Gebarentaal gegeven.
Ontdek het Nijntje museum!
TIP: Als je het Nijntje Museum in Utrecht bezoekt, vind je één van deze toegankelijke speeltuinen in Utrecht misschien ook wel leuk!Mauritshuis
Wist je dat je jouw neus ook kunt gebruiken om kunst te beleven? Je ervaart dit zelf met de nieuwe tentoonstelling in het het Mauritshuis in Den Haag
'Vervlogen - geuren in kleuren'. De verschillende geuren zitten op een aantal kunstwerken die het verhaal van vroeger zullen vertellen. Zeker voor kinderen met een visuele beperking is de tentoonstelling interessant, want de audiofragmenten en de geuren zorgen samen voor de complete ervaring!
Naar het Mauritshuis.
Klompenmuseum
In het Internationale Klompenmuseum in Eelde, geniet je nu van het mooie 'Wietzes film' in de Nederlandse Gebarentaal. Het museum richt zich steeds meer op kinderen en met deze film is het museum ook weer een beetje extra toegankelijk geworden voor dove en slechthorende kinderen. Ook fijn:
wandel van tevoren al virtueel door het Klompenmuseum.Van Gogh museum
Ontdek de kunst van Van Gogh in het toegankelijke Van Gogh Museum in Amsterdam. Het museum is rolstoeltoegankelijk, een rolstoel is ook te huur in het museum. Hulphonden met een tuigje zijn welkom. Fijn is ook dat zaalteksten in een groter lettertype zijn en dat er een speciaal programma is voor blinden en slechtzienden: Van Gogh op gevoel. Voel, ruik en luister. Er is een ringleiding aanwezig in het auditorium voor slechthorenden. Een rondleiding in gebarentaal is gratis te reserveren.
Lees hier meer over het Van Gogh Museum. Van Abbemuseum
Bij het Van Abbemuseum ontdekt jong en oud kunst, ook door toffe creatieve activiteiten! Het museum in Eindhoven is rolstoeltoegankelijk, daarnaast worden in het museum maandelijks multi-zintuiglijke rondleidingen voor blinden en slechtzienden georganiseerd. Tijdens de rondleiding mag je de kunstwerken aanraken en komt kunst tot leven door voelreplica's, voelmaterialen, geur, smaak, muziek, literatuur en poëzie. Voor doven en slechthorenden worden rondleidingen met doventolk georganiseerd.
Reserveer hier jouw rondleiding bij het Van Abbemuseum!
Natuurmuseum Fryslân
In het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden kunnen kinderen met een beperking de natuur zien, horen en zelfs voelen! In dit leuke museum ontdek je skeletten van allerlei dieren en geniet je van een onderwaterwereld tijdens de OnderWatersafari. Het museum is rolstoeltoegankelijk: alle verdiepingen zijn met de lift te bereiken en er is een mindervalidetoilet aanwezig. Ook zijn er twee ruimtes waar slechtziende en blinde kinderen van alles mogen aanraken.
Dit maakt een bezoek aan Natuurmuseum Fryslân heel fijn toegankelijk! Maritiem Museum Rotterdam
Ga mee op reis door het maritieme heden en verleden bij het Maritiem Museum in Rotterdam! Beleef op historische schepen en kranen hoe de wereldhaven Rotterdam op déze plek begon! Het museum is bijna geheel rolstoeltoegankelijk, mede door de aanwezige liften. Begeleiders mogen gratis naar binnen en (blinden)geleidehonden zijn toegestaan met identificatiepas. Ook fijn: De kinder-doe-expo Professor Plons is goedgekeurd door de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind.
Neem een kijkje bij het Maritiem Museum Rotterdam.* Fotograaf Mike BinkArcheon
De Prehistorie, het Romeinse Rijk en de Middeleeuwen: ontdek hoe Nederland er vroeger uitzag. Je beleeft het in het Archeon in Alphen aan de Rijn! Onderzoek echt archeologisch aardewerk en raak skeletmateriaal van dieren aan. Het museum heeft brede aangelegde paden, invalidetoiletten en andere faciliteiten voor kinderen in een rolstoel. Ook zijn blindengeleidehonden welkom!
Ontdek de geschiedenis in Archeon.Scheepvaartmuseum
Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam organiseert een paar keer per jaar een prikkelarme rondleiding, onder meer voor kinderen met autisme. Tijdens het familiebezoek nemen de museumgidsen de deelnemers mee naar een tentoonstelling en daarna mag je nog een leuke knutselactiviteit maken. Bij teveel prikkels mag je altijd gebruik maken van de chill-out ruimte.
Ontdek alles over schepen en geschiedenis in het Scheepvaartmuseum, met minder prikkels!
TIP: Nog meer toegankelijke uitjes vind je op onze 'Dagje Weg' pagina!