Goalball is een balsport voor mensen met een visuele handicap. Het werd in 1946 bedacht door Hanz Lorenzen en Sepp Reindle ter rehabilitatie van veteranen uit de oorlog met een visuele handicap.
Goalballspelers dragen een afgeplakte skibril, waardoor ook sporters zonder een visuele beperking deze sport kunnen beoefenen. In 1979 werd goalball in Nederland geïntroduceerd. Tijdens de Paralympics van 1976 was goalball een demonstratiesport en sinds 1980 is het onderdeel van de Paralympische Spelen.
Het is een sport die bol staat van techniek en tactiek. Wat is de tegenstander van plan? Wie gooit en waarheen? Hoe stellen we ons op en hoe zijn de taken verdeeld? Hoe blijven we goed communiceren onder hoogspanning? Goalball is een sport van continu nadenken, communiceren, schakelen en bewegen!
Goalball wordt in twee helften van 12 minuten gespeeld op een veld van 18 bij 9 meter. Er spelen twee teams van maximaal zes personen waarvan er drie in het veld staan. Elk team is op een helft van het veld. Door een onderhandse worp wordt de rinkelbal, een 1,25kg zware bal met een belletje erin, naar het doel van het andere team geworpen. Het doel strekt zich over de volledige breedte van het veld uit. De spelers van het andere team moeten zich op gehoor oriënteren op de bal en proberen de bal uit het doel te houden.
Wil je meer informatie of weten waar je dit kunt spelen? Klik op de roze button om naar de website te gaan.
?Tip: Neem ook eens een kijkje tussen alle toegankelijke restaurantjes op onze site.