• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Kidsproofplus.nl blogAlle blogs

Aangepast sporten op een gewone club: het kan!

29 juli

Als ouder van een kind met een beperking herken je dit misschien: terwijl andere kinderen kunnen kiezen uit verschillende sporten in de buurt, is er voor jouw kind nauwelijks een passende sport te vinden. “Daarom introduceert Stichting het Gehandicapte Kind aangepaste sporten bij reguliere sportclubs”, vertelt Inge Vos.

Inge Vos - Fotocredits Stichting het Gehandicapte Kind

“Het verhaal van Fleur is een goed voorbeeld. Dit opgewekte meisje is twaalf en heeft een verstandelijke beperking, autisme en is hypermobiel. Ze komt uit een sportieve familie; haar broertje, vader, tante en nichtjes sporten allemaal bij dezelfde atletiekvereniging. Maar zelf stond ze alleen maar langs de kant te kijken. Want de meeste sportclubs zijn nu eenmaal niet berekend op kinderen zoals Fleur. Ze weten niet goed wat ze kunnen doen om sporten voor hen mogelijk te maken. Soms voelen kinderen met een handicap zich er ook niet welkom. En als er al een geschikte club is, dan is die vaak ver weg.”

“Dat is pijnlijk. Als je door je handicap ook al niet terecht kunt op de buurtschool, en de speeltuin is voor jou niet toegankelijk, dan blijven er maar weinig plekken over waar je buurtkinderen kunt ontmoeten. En je bent vaak al zo veel tijd kwijt aan reizen naar school, zorg of fysiotherapie; als je dan ook nog ver moet reizen om te kunnen sporten…”

Sporten in je eigen buurt
“Daarom zijn we begonnen om aangepaste sporten te introduceren bij reguliere sportverenigingen, zodat kinderen in hun eigen buurt kunnen sporten. Bijvoorbeeld de sport Frame Running, waarbij je loopt met behulp van een frame met drie wielen. Veel kinderen die normaal in een rolstoel zitten of een rollator gebruiken, kunnen hiermee rennen. Dat is een ongekende ervaring voor ze. Datzelfde geldt voor Frame Schaatsen, onze nieuwste sport. Hier zitten geen wielen onder het frame maar schaatsen. Met een kleine beweging van de voeten kun je al veel vaart maken. En voor voetballers die moeilijk lopen hebben we Frame-voetbal.”

“We introduceren deze sporten altijd bij een gewone club, omdat kinderen met en zonder handicap elkaar dan kunnen ontmoeten. Wij helpen de clubs met kennis en financiële steun om deze aangepaste sporten te introduceren. En we stimuleren ze om kinderen met een handicap op te nemen in het verenigingsleven. Waar mogelijk sporten ze samen met leeftijdgenoten, doen ze mee aan dezelfde toernooien, moedigen ze elkaar aan langs de lijn, ontmoeten ze elkaar in de kantine en doen ze mee met de feestjes.”

AV Triathlon

Atleten met en zonder handicap van AV Triathlon staan klaar voor een gezamenlijke bostraining.

Samen lol maken
“Doordat kinderen elkaar wekelijks zien, leren ze dat iedereen op zijn eigen manier sport. Ze leren elkaars kwaliteiten kennen en ervaren dat ze samen lol kunnen maken. Zo wordt de vereniging een veilige setting waar kinderen met een beperking hun verdere leven plezier kunnen hebben. Als ze ouder worden kunnen ze misschien vrijwilliger worden of lid van een commissie. Ze worden deel van een community.”

“En op de atletiekvereniging van Fleurs familie? Daar hebben we Frame Running geïntroduceerd. Fleur mocht het proberen en vond het meteen te gek. Ze traint zo’n twee keer per week. Ze wordt er sterker door, vertelt haar moeder. En ze is heel trots dat ze nu bij de club hoort van haar broertje en haar nichtjes. Thuis staat ze in haar outfit voor de spiegel: ‘Ik ben ook een atletiekmeisje!’”

Inge Vos is programmacoördinator Samen Sporten bij Stichting het Gehandicapte Kind

Tips

  • Op de website van Frame Running Nederland vind je een overzicht van verenigingen die deze sport aanbieden en clinics waar je de sport vrijblijvend kunt uitproberen. Frame Running Nederland is de partner met wie Stichting het Gehandicapte Kind deze sport introduceert.
  • Op framevoetbal.nl vind je alles over deze sport en de plekken waar je het kunt uitoefenen.
  • Frame Schaatsen is mogelijk in Thialf in Heerenveen bij de Sven Kramer Academy. Komende winter worden er ook lessen en clinics gegeven in andere plaatsen; binnenkort meer informatie hierover op de website van Stichting het Gehandicapte Kind.
  • Alles over rolstoeltennis vind je op de website van de Esther Vergeer Foundation.
  • Unieksporten.nl heeft een handige zoekfunctie om aangepaste sporten in jouw buurt te vinden.
  • Veel gemeenten hebben een buurtsportcoach die advies kan geven aan mensen voor wie sporten minder vanzelfsprekend is.
  • Wil je als sportclub sporters met een handicap verwelkomen? NOC-NSF heeft hiervoor een handig stappenplan gemaakt samen met stichting het Gehandicapte Kind.
  • Zoek je als sportclub financiële steun voor aangepaste sportmaterialen, het toegankelijk maken van het clubhuis of deskundig advies? Kijk bij Stichting het Gehandicapte Kind naar de mogelijkheden.

Dit interview werd gehouden door Mariël Verburg
Fotocredits: Stichting het Gehandicapte Kind en AV Triathlon.

TIP: Op onze Clubjes-pagina vind je ook een heleboel toegankelijke sportverenigingen!

Naar de website