Wie kent het niet: het constante gevecht tegen de chaos? Eigenlijk zijn we de hele dag bezig om steeds weer opnieuw orde aan te brengen in de chaos die nou eenmaal bij het leven hoort. Je hebt alles op orde, kijkt even weg en – poef! – de chaos is weer terug. Zéker met kinderen!
Dat geldt ook voor de gewoontes die we hebben. Je begint goed (een strakke schermtijd! gezond koken! de was bij houden! op tijd naar bed!) maar voordat je het weet ben je moe, regent het, heb je geen zin of is het ook gewoon een kwestie van zelfzorg om een keer wat makkelijker te doen. En we weten allemaal hoe dat loopt: als je het één keer niet doet, wordt het steeds gemakkelijker om het de volgende keer óók niet te doen.
En dan ineens is het januari. We beginnen een vers jaar en dat betekent vaak dat we goede voornemens hebben voor onze oude gewoontes. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor wat we graag willen voor onze kinderen! Want hoe beter het gaat met onze kinderen, hoe beter het vaak ook gaat met ons.
Tijd dus voor een korte oefening die jou als vader of moeder helpt om daar over na te denken! Deze oefening werkt het beste als je echt even rustig een half uurtje kunt zitten, zonder dat je afgeleid bent of je opgejaagd voelt.
Neem pen en papier, een kopje koffie of thee en ga ergens zitten waar het rustig is.
Schrijf een antwoord op op de volgende vragen. Schrijf op wat er als eerste in je op komt. Er zijn geen goede of foute antwoorden.
Stap 1
Denk terug aan hoe het ging met jouw kind afgelopen jaar.
Hoe gaat het over het algemeen?
Wat was het grootste knelpunt?
Wat was het grootste succes of de grootste doorbraak?
Stap 2
Denk even door op het grootste knelpunt en beantwoord de volgende vragen.
-> Hoe zou je willen dat het was?
-> Wat heb je al geprobeerd, en wat werkte wel en niet? Waarom?
-> Wat is er nodig? En als je dat niet weet: hoe kom je er achter wat er nodig is? Wie of wat kan jou verder helpen bij je zoektocht?
-> Wat wordt je eerste stap? Maak dit zo concreet mogelijk. Wat ga je doen en wanneer?
Stap 3
Denk vervolgens door op het grootste succes.
-> Wat zorgde voor dat succes? Was dat iets wat jij deed, of iemand anders?
-> Kun je daarvan meer inbouwen in jouw leven of dat van je kind?
-> Zo ja: hoe en wanneer ga je dat doen?
Om een voorbeeld te geven: misschien is het grootste knelpunt bij jouw kind wel slapen.
Je hebt al geprobeerd om de schermtijd te verminderen, een verzwaringsdeken en een latere bedtijd. Dat hielp niet, maar je hebt gemerkt dat je kind beter slaapt als hij of zij ’s avonds in bad gaat en ook op de dagen dat je kind meer heeft bewogen. Dus je denkt dat je kind beter slaapt als zijn of haar lichaam meer ontspannen is.
Maar: je weet dat niet zeker. Wat jou verder helpt, is om dat een poosje uit te proberen en bij te houden in een slaap dagboekje.
Je eerste stap wordt het downloaden en uitprinten van een gratis format voor een slaapdagboek. Je tweede stap is om dat een maand lang in te vullen.
Zo ben je één stap dichterbij het oplossen van het slaapprobleem van je kind.
En daarna? Daarna loop je gewoon wéér de vragen langs, net zolang totdat je knelpunt een succespunt is, of totdat je helemaal vast loopt. (En in dat geval is het tijd voor een professional om met je mee te kijken.)
Wat heeft jou het afgelopen jaar het meest geholpen?
Marsha Buuron leert ouders van kinderen met autisme wat hun kind nodig heeft om zich zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen. Meer informatie vind je op bijzonderbrein.nl
TIP: Lees ook de vorige blog van Marsha over ontprikkelen in drukke tijden!